Çay Nasıl Demlenir?

Çay Nasıl Demlenir?

Şüphesiz çay hayatımızın bir vazgeçilmezi. Türkiye’de bir insan ortalama 3,5 kg kuru siyah çay tüketmektedir. Bu miktara bakılırsa hiçbir günü çay içmeden geçirmiyoruz. Peki her gün içtiğimiz muhabbetlerimizi, kahvaltımızı, günümüzü şenlendiren çayı nasıl demliyoruz? Çayın kalitesi kadar demleme yöntemi de lezzetini doya doya tatmanız için çok önemlidir. İşte sizin için çay nasıl demlenir sorusunun 10 önemli püf noktasından bahsettik:



 

1- Çay demleme sırasında çayın kalitesi kadar kullandığınız suyun kalitesi de önemlidir. Kireçsiz, temiz ve taze su kullanmanız muhabbetlerinize lezzet katacak çay için gereklidir.

2- Kaliteli bir çay demlemek için en iyi yöntemlerden birisi porselen demlik kullanmaktır. Siyah çayınızı demlemek için kullandığınız demlikte farklı bitkilerin demlenmesi, demleme kalitenizi düşürecektir.

3- Su kaynatmak için elektrikli ısıtıcılar yerine ocağınızı tercih edin. Su mutlaka ateş üzerinde kaynatılmalı ve kaynadıktan hemen sonra ocaktan alınmalıdır.

4- Su kaynarken çaydanlığın üzerine boş demliğinizi ısınması için bırakabilirsiniz.

5- Kaynayan suyun kaybettiği oksijen miktarını tekrar kazanması için 4-5 dk kadar bekletin. Aynı zamanda bu süre, suyun ideal demleme sıcaklığı olan 80 dereceye inmesini sağlayacaktır. 

6- Dinlenmiş sıcak suyu bir miktar havadan ve demlik üzerinde gezdirmeden, tek bir noktadan demliğinize dökebilirsiniz.

7- Kısık ateşte çayınızı demlemeye bırakabilirsiniz

8- Çayınız için en ideal demlenme süresi 20 dakikadır. 

9- Çayı ince belli çay bardağı ve hepimizin yakından tanıdığı geleneksel çay bardağı altlığı ile tüketmek bizim için de en keyiflisi.

10- Demlenen çay 30 dakika içerisinde tüketilmelidir. Afiyet olsun!

 

Kuru çayınızı muhakkak rutubetsiz, güneş ışığına maruz kalmayan ve kokusuz ortamlarda, hava almayacak kapalı kutularda muhafaza ediniz. Çay, bu tarz dış etkenlerden kolayca etkilenerek aromasını kaybedebilir. 

 

Çay demlemenin birçok püf noktası olsa da, en önemli nokta zamanında ve özenle toplanmış çayın tadına doyulmaz muhabbetinize eşlik edebilmesidir. Siz de Karadeniz’in en özel çayı TR28 Tirebolu Çayı ile sevdiklerinizle muhabbetinize keyif katın. 


 
Etiketler: Tirebolu Çayı
Ocak 12, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR