İyi Çayı Bilenlerin Tercihi: TR 28 Tirebolu Çayı

İyi Çayı Bilenlerin Tercihi: TR 28 Tirebolu Çayı

Çay ilk başlarda insanlar tarafından tedavi amaçlı kullanılan bir bitkiydi. İçecek olarak tüketilmesi ise MÖ. 2737 yılına, Çin İmparatorluğu’na kadar uzanmaktadır. Anadolu’da çay tüketiminin yaygınlaşması Osmanlı döneminde başlamıştır.. 
 


 

Cumhuriyet’in ilk yıllarında atılan adımlarla Karadeniz Bölgesi’nde başlayan çay üretimi, neredeyse 100 yıllık bilgi birikimi ve kalitesiyle günümüzde de hızla devam etmekte. İnsanların, ailesiyle kahvaltı ederken, öğlen dostlarıyla dinlenirken, akşam sevdikleriyle muhabbet ederken severek tükettiği çayın kalitesi hayatımıza da keyif katmakta. Kültürümüzün de bir parçası haline gelmiş eşsiz ve vazgeçilmez bu lezzet aslında hayatımızın her anında bizimle. Çayı ve verdiği lezzeti o kadar seviyoruz ki yılda kişi başı 3,5 kiloya yakın siyah çay tüketiyoruz. 

 

Peki bu kadar çok sevdiğimiz çay hangi ortamlarda, nasıl üretiliyor? Ülkemizde ne kadar çay üretiliyor? Sohbetlerimize ortak olan çayın en iyisi nerede üretilir? En kaliteli çayı nereden bulabiliriz? İşte tüm bu sorularınızın yanıtlarını sizler için bu blog yazısında derledik.

 

Çay deyince Karadeniz, Karadeniz deyince aklımıza çay geliyor. Ülkemizde yaklaşık 850 bin dönüm çaylık alanda her yıl ortalama 1.3 milyon ton yaş çay hasadı yapılmakta. Karadeniz Bölgesi’nde çok kaliteli çaylar üretilmekte fakat bazı lezzetler öne çıkmakta. Toprak, iklim, üretim ve hasat teknikleri bu lezzet kalitesini belirleyen etmenlerin başında gelmekte. 

 

Çaylık alanlarına göre bir karşılaştırma yapıldığında Giresun’da çay üretimi ülke geneline oranla 2%’de kalmakta. Giresun’da ise üretilen çayın yaklaşık 20%’si Tirebolu’dan lezzetinize sunulmakta. Kısacası Tirebolu Çayı ülkemizde çok sınırlı bir alanda yetişmekte ve ülke geneli toplam çay üretiminin sadece 0,4%’ünü oluşturmakta. Tirebolu'nun benzersiz iklimi, temiz toprağı,  güneş ve yağmur oranı dengesi ile sağlıklı büyüyen, kimyasallardan ve şehrin havasından uzakta, yüksek rakımlı yerlerde doğanın ve temiz havanın içinde yetişen çayın geleneksel 2,5 yaprak tekniğiyle toplanarak özenle işlenmesi ile en özel anlarınıza sunulmakta. 2,5 yaprak tekniği ise çay filizinin üstündeki en taze 2 yaprağı ve yeni açmakta olan yarım yaprağın koparılarak toplanmasıyla yapılan hasat tekniğidir.Tirebolu Çayı tüm bu niteliklerinden dolayı kalitesi, yumuşak tadı ve eşsiz aromasıyla çay tiryakilerinin birinci önceliği haline gelmiştir. 

 

Yüksek kalitesi ile birçok kişi tarafından tercih edilmesi ve talep artışı sebebiyle piyasada, Tirebolu’da gerçekte üretilen çay miktarından daha fazla Tirebolu Çayı adı altında ürün satılmaktadır. Doğal Dükkan ise Tirebolu’daki yerel üreticilerden topladığı ve kendi tesislerinde özenle ürettiği TR28 Tirebolu Çayı’nı siz çay severlerin damak tadınıza uygun olarak güvenle tüketebileceğiniz şekilde sunmaktadır.


 
Etiketler: Tirebolu Çayı
Ocak 18, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR