Karadeniz'in Mucizesi: Fındık

Karadeniz'in Mucizesi: Fındık

Karadeniz yöresinin mucizelerinden olan fındık, hayatımızın birçok alanında karşımıza çıkmakta. Verdiği enerji ve sağlığımıza katkısıyla her yönüyle faydalı bir besin kaynağ olan fındık kalbe iyi geldiği gibi kolestrolü düşürür, yorgunluğu giderir, akciğer hastalıklarına ve kansızlığa iyi gelir.*

Bu blog yazısında,dünyadaki fındık üretimi ne kadar, hangi bölgede ne kadar fındık üretimi var,  Karadeniz’de fındık en iyi nerelerde yetiştirilir ve nedenleri, tüm bu konulardan bahsettik. 

 

Fındık, çiğ olarak tüketilebileceği gibi, ezme halinde kahvaltılarımıza, kavrulmuş halde çay keyfimize eşlik eder. Bunun dışında birçok farklı gıda içerisinde aroma olarak kullanılmakta ve hayatımızın her alanında karşımıza çıkabilmekte.

 

Dünyada her yıl 800 - 900 bin ton fındık üretimi yapılmakta. Ülkemiz ise dünya genelinde fındık üretiminin 65% - 70%’ini karşılamakta. Açık ara farkla dünya fındık üretiminde lider olan ülkemiz, fındık ihracatında da ortalama 60% ile yine büyük bir farkla ihracatçı konumunda. Bu üretim şüphesiz ki ülke ekonomisine katkılar sağladığı gibi Karadeniz insanlarının da başlıca geçim kaynakları arasında.

 

Ülkemizdeki fındık üretiminin  ortalama 15%’i Giresun’da yapılmaktadır.  Giresun ilçelerine bakıldığında dikim alanı dağılımına göre  Merkez 17% ile birinci, Tirebolu 14,5% ile ikinci sırada yer almaktadır. Kısacası ülkemizde fındık üretiminin 2,2%’si Tirebolu’da gerçekleşmektedir.**

 

Tirebolu bölgesindeki fındık bahçeleri, alüvyal yapısı sayesinde organik maddelerce zengin toprakları, akarsuları, yayla havası ve eşsiz iklimi ile siz ve sevdiklerinize en sağlıklı fındıkları yetiştirmektedir. Buradaki bahçelerimizden doğanın bize en güzel ve en doğal hediyeleri olan tombul fındıkları özenle toplayıp size ve sevdiklerinize sunuyoruz.


 
Etiketler: Fındık, Karadeniz fındığı, Giresun fındığı
Ocak 18, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR