Karadeniz Yaylalarında Tüm Ülkeye Yayılan Lezzet: Kolot Peyniri

Kolot Peyniri

Türkiye’nin iklimi ve coğrafi güzellikleri bizlere çok çeşitli peynirler sunmakta. Hemen her bölgemizde farklı tat ve lezzetlere sahip birbirinden değerli peynirler yöre halkının geçimini sağlamasına katkı verdiği gibi Türkiye’nin damak lezzetlerini ve yemek kültürünü diğer ülkelere kıyasla öne çıkarmaktadır.

Ülkemizdeki bu peynir çeşitliliğinde ise göze çarpan ve kullanım yerleriyle farkını kanıtlayan bir peynir türü var. Karadenize özgü, ünü tüm dünyaya yayılmış olan ve kahvaltılarımızın baş tacı olmuş muhlamanın (kuymak) vazgeçilmez ana malzemesi ‘Kolot Peyniri’. Bu yazımızda kolot peyniri nedir? En iyi kolot peyniri nerede bulunur? Kolot peyniri kahvaltıda yenir mi? Kolot peynirinin faydaları nelerdir? gibi soruların yanıtlarını siz değerli okuyucularımız ile paylaşıyoruz.

Kolot Peyniri nedir?

Kolot peyniri, Karadeniz’in temiz coğrafyasında, bol oksijenli yaylalarında doğal olarak yetişen yeşillik ve ot türleri ile beslenen hayvanlardan elde edilen sütlerin Karadeniz köylülerinin yüz yıllardır sürdürdüğü geleneksel üretim teknikleriyle üretilmektedir. Tam yağlı süt ile üretilen kolot peynirinin ünü Karadeniz’i aşmış tüm ülkeye yayılmıştır ve herkesin severek tükettiği bir peynir çeşididir. 

En iyi kolot peyniri nerede bulunur?

Kolot peyniri ülke genelinde çok sevildiği için insanlar genellikle en iyi kolot peynirini nereden alabilirim diye düşünmektedirler. Kahvaltıların en büyük lezzeti olan kolot peynirinin en doğal ve sağlıklı halini dogaldukkan.com’dan rahatlıkla sipariş edebilirsiniz. Karadeniz köylüsün, üreticisinin en lezzetli ürünlerini alarak onların ekonomilerine katkı sağladığınız gibi sevdiklerinizle beraber keyifle tüketebilirsiniz. Karadeniz’in dillerden düşmeyen bu yayla ürünü ile sevdiklerinizle yaptığınız kahvaltılarınızı dogaldukkan.com güvencesiyle şenlendirebilirsiniz.

Kolot peyniri nerede kullanılır?

Kolot peyniri normal olarak tüketilebildiği gibi sıcaklıkla beraber eriyen yapısı sayesinde birçok sıcak lezzette kullanılmaktadır. Sıcakta erimesiyle sıcak lezzetlerde çoğunlukla muhlamanın(kuymak) ana malzemesi olarak kullanılır. Bunun yanında eriyen yapısıyla çorbalarınızı lezzetlendirebilir, ev yapımı pizzalarınızda bolca kullanabilir, en lezzetleri tostları yapabilirsiniz.

Kolot peynirinin faydaları nelerdir?

Kolot peyniri, eşsiz lezzetine ek olarak çokça faydalı bir besin. Mineral ve vitamin bakımından da zenginliğiyle bilinen kolot peynirin düzenli aralıklarla tüketilmesi de önerilmektedir.

 
  • Düzenli tüketimde bağışıklık sistemine katkı sağlayıp hastalıklara karşı vücut direncini artırır.
  • B12 vitamini sayesinde sinir sistemini destekler ve onarır.
  • Bağırsak hareketlerini düzenler, sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Besleyici ve doyurucu özelliğiyle tok tutar.
  • Cilt sağlığını koruyup cilt hastalıklarının tedavisinde fayda sağlar.
  • Saçlara iyi gelir, saçları güçlendirerek saç dökülmesini azaltır.
  • Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  • Kalsiyum eksikliğine iyi gelir.
  • Kolesterol seviyesini dengeler.

Kolot peynirinin besin değeri nedir?

Kolot peyniri zengin besin değerlerine sahiptir. Özellikle kalsiyum ve protein bakımından tercih edilebileceği gibi kolesterol bulundurmamaktadır. Süt ürünü olduğu için kemik gelişiminde de etkilidir. 100 gr. kolot peynirinde ortalama bazı besin değerleri ve günlük ihtiyacınızı karşılama yüzdeleri:

 
  • Protein: 23 gram / %46
  • Kalsiyum: 630 miligram / %63
  • Sodyum: 648 miligram / %27
  • Potasyum: 78 miligram / %2.23
  • B12: 1.36 mikrogram / %22.67
  • B6: 0.005 miligram / %2.75

Kolot peyniri aynı zamanda zengin bir mineral deposudur. İçerisinde bolca fosfor, magnezyum, çinko bulundurduğu gibi demir ve folat mineralleri de bulunmaktadır.

Siz de sevdiklerinizle en iyi kolot peynirini paylaşabilmek için dogaldukkan.com üzerinden,  https://www.dogaldukkan.com/kolot-peyniri-500g  linkinden kolot peyniri siparişinizi verebilirsiniz. Afiyet olsun!


 
Etiketler: kolot peyniri
Mart 19, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR