Karadeniz’e Özgü Bir Lezzet: Kiraz Tuzlusu Kavurması

Karadeniz’e Özgü Bir Lezzet: Kiraz Tuzlusu Kavurması

Karadeniz soflarına özgü lezzetlerden birisi olan kiraz tuzlusu kavurması -bilinen diğer adıyla kiraz turşusu kavurması- , bölge halkı tarafından sıklıkla ve sevilerek tüketilen, sofraların aranan lezzetlerinden birisidir. Yöreye özgü yöntemlerle üretilen kiraz tuzlusu kavurması lezzetiyle bilindiği gibi sağlığa da bir çok faydası bulunmaktadır. Karadeniz yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan kiraz tuzlusu kavurmasını ve tarifini sizler için yazıyoruz. Kiraz mevsimi yaklaşırken ve tazecik kirazlar olgunlaşırken şimdiden afiyet olsun!

Bir kez deneyenin bir daha vazgeçemediği kiraz tuzlusu kavurması hakkındaki detaylı bilgileri bulabileceğiniz bu yazımızda en iyi kiraz tuzlusu kavurması ile doğal ve sağlıklı günler diliyoruz.

Ülkemizde ve Karadeniz Bölgesinde Kiraz

Tadı ve rengi en güzel meyvelerden biri olan kiraz ülkemizde birçok bölgede bolca yetiştirilmektedir. Sıklıkla vişne ile karıştırılır. Kiraz tatlı iken, vişne ekşidir ve kirazın meyvesiyle ağacı vişne ve ağacından biraz daha büyüktür. Karadeniz Bölgesinde de geçimini kiraz yetiştiriciliğinden kazanan çok sayıda çiftçimiz bulunmaktadır. Aynı zamanda ülkemiz tarafından başka ülkelere kiraz ithalatı yapılmaktadır.

Kiraz Nerelerde Yetişir?

Kiraz ağaçları çoğunlukla büyüme dönemlerinde sıcaklık isterlerken kış aylarında ise belirli bir süre çiçeklenme ve hasat dönemine girmektedirler. Kiraz ılıman iklimin meyve çeşitleri arasında orta sıralarda yer alır. Kış soğukları eğer -20 santigrat derecenin altını gösterdiğinde ve aşırı yaz sıcakları olduğunda önerilmez. Kiraz yetiştiriciliği rakımı yüksek yerleri daha çok severler. Bu sebeplerden dolayı Karadeniz Bölgesinde çok lezzetli ve sağlıklı kiraz üretimi yapmak mümkündür.

Kirazın İçeriği ve Sağlığa Faydaları

Bolca C vitamini, Lif, A vitamini, kalsiyum, demir, protein ve potasyum içerirken yağ, kolesterol veya sodyum içermezler.

Kiraz, çocukken annelerimiz tarafından içinde besleyici unsurların çokça bulunmasından dolayı sıklıkla önümüze sunulan meyvelerden biridir. Kalp ve damar hastalıklarına, kansere karşı korumada hafıza ve cilt sorunlarında, bağışıklığı güçlendirmede ve yüksek kolesterolde sağlığa çok yararlıdır. 

Kiraz Tuzlusu Nasıl Yapılır?

Kiraz tuzlusu yapmak için öncelikle kirazlar güzelce yıkanır ve kavanoza yerleştirilir. Kavanoza yerleştirme sırasında kirazların arasına kaya tuzu serpiştirilir. Kavanoz tamamen dolduktan sonra ağzı sıkıca kapatılır ve kirazın sulanması beklenilir. Hava boşluğu oluşması halinde üzerine ekleme yapılır. Kiraz tuzlusu 3-4 haftadan sonra yemeye hazır hale gelir. Daha tuzlu bir tat için bekleme süresi uzatılabilir. Ayrıca en doğal ve Karadeniz köylüsü emeği olan kiraz tuzlusunu dogaldukkan.com üzerinden kolaylıkla sipariş verebilir, sevdiklerinizle birlikte afiyetle tüketebilirsiniz.

Kiraz Tuzlusu Kavurması Tarifi 

Kiraz tuzlusu kavurmasını hazırlamak oldukça basit olmakla birlikte hem çok sağlıklı hem de tüketmesi çok keyiflidir. 

Kiraz tuzlusu kavurması hazırlamak için gereken malzemeler:

 
  • 1 adet soğan
  • Kiraz tuzlusu
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
 

Hazırlanışı:

  • Daha öncesinden hazırladığınız kiraz tuzlusu (dogaldukkan.com üzerinden rahatlıkla alabilirsiniz) bir gün öncesinden çekirdekleri ayıklanarak çıkarılıp suda bekletilir.
  • Üzerinden bir gün geçtikten sonra soğanlar yemeklik doğranır,  tereyağında ve zeytinyağında kavrulur.
  • Kavrulan soğanların üzerine kiraz turşuları eklendikten sonra 5-10 dk ocakta pişirilir ve servise hazır hale getirilir. Afiyet olsun

 
Etiketler: Kiraz Tuzlusu Kavurması
Mart 11, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR